Sorg og tab

Tab kan være:

  • Dødsfald
  • Tab af job
  • Tab af et forhold
  • Skilsmisse
  • Fysiske handicap

Sorgens faser:

  • Chokfasen. Personen kan ikke forstå, at det er sket.
  • Reaktionsfasen. Forskellige følelser i forbindelse med tabet kommer op.
  • Bearbejdningsfasen. Personen lærer nye færdigheder og lærer at leve med tabet.
  • Nyorienterinsfasen. Personen har sagt farvel og investerer nu sine følelse på ny.

Når vi mister noget, som har betydet noget i vores liv, kan det føles som at stå på usikker grund. Det kan føles tomt, meningsløst og svært. Du kan opleve, at det er svært at være dit gamle jeg. Når vi mister en af vore kære, en kæreste eller vores job, er det naturligt at sørge og være ked af det. Som tiden går skal vi lære at sige farvel og finde nye ting eller mennesker i vores liv, som kan erstatte det eller den vi mistede.

Sorgbearbejdning kan være en lang og svær proces, som for nogle kan vare hele livet. Der er ingen opskrifte på, hvordan du skal sørge og heller ingen bestemt tidsramme. Sorgen over tabet kan dukke op igen og igen, særligt omkring situationer eller mærkedage, som minder om den døde, den eller det, du har mistet.
I vores samfund har vi ofte ikke tradition for at sørge, men i stedet prøver vi at komme hurtigt videre, vi ordner det praktiske omkring tabet. Andre mennesker kan have svært ved at forstå eller rumme, at vi sørger, især hvis det er lang tid efter tabet. Når vi mister en kæreste, siger vores venner, at vi skal skynde os ud og finde en ny. Men det bedste er, at tage den tid det tager, at blive parat til at opleve noget nyt.
En anden faktor som gør et tab svært at håndtere, kan være, at sorg og tab fra tidligere i dit liv kan komme op til overfladen. Dette vil gøre sorgprocessen sværere og længere.

Børn, som mister en forælder eller hvor der er et dødsfald i familien, kan opleve at blive forladt af de voksne. Ikke kun mister de en af de nærmeste, men de tilbageblivende har ofte ikke overskud til at tage sig af børnene, fordi de selv er i sorg. Så børnene oplever et dobbelt tab og i stedet for at kunne sørge, skal de være ’voksne’ og stærke.

Anbefalet litteratur:
Førstehjælp til knuste hjerter, en brugsbog om hjertesorg. Winnie Haarløv, 2007.

Den nødvendige smerte, Nini Leick, 2004

At forstå sorg, Jesper Roesgaard Mogensen, 2013

Min usynlige søn, Espen Kjær, 2016

The Grief Recovery Handbook: (20th Anniversary Edition): The Action Program for Moving Beyond Death, Divorce, and Other Losses. John W. James, 2009